dinsdag 17 december 2013

De tweede kamer.

Een tijdje geleden (20 november) schreef ik dat wat mij betreft een heleboel politieke functies zouden kunnen verdwijnen. Volgens mij konden in ieder geval de stadsdelen, de waterschappen, de provinciale staten en de Eerste kamer worden opgedoekt. Wat je over zou houden was één volksvertegenwoordiger in de stad, één in het land en één in Europa. Het zou een hoop verkiezingen, gebouwen en beleidsmakers schelen. Wellicht krijgen met minder bestuurders ook betere bestuurders was mijn veronderstelling. Gerust was ik er niet op.
De vraag die ik mij vervolgens gesteld heb is wie hou je dan over. Als eerste ben ik maar eens naar de Tweede Kamer gaan kijken. Wie zitten daar in en sinds wanneer.
Hieronder wat droge cijfers over de stand van zaken op 19 november 2013. Ondertussen is er al weer een VVD'er dronken afgevoerd, het maakt de meeste cijfers er niet beter op.
Omdat in het overzicht alleen leeftijden worden genoemd en geen geboortedata zijn de cijfers hier of daar wat afgerond.

De gemiddelde leeftijd van de Kamerleden is 44 jaar. (Het moet van de spellingschecker echt met een hoofdletter.)
Gemiddeld zit een kamerlid op het meetmoment 4 jaar in de kamer.
Kamerleden waren dus gemiddeld 40 toen zij in de kamer plaatsnamen.

Van de 150 leden zitten er 103 (dus ruim twee-derde) korter dan 4 jaar in de kamer.
Gemiddeld zitten deze leden er net iets meer dan 2 jaar in.
Er zijn er 33 leden die er 4 tot 8 jaar zitten met een gemiddelde van 6,7 jaar.
Er zijn 14 leden die 2 of meer termijnen hebben volgemaakt en deze leden zitten er gemiddeld 12,8 jaar.

Als je de 14 Kamerleden die meer dan 10 jaar in de kamer zitten even niet meetelt zitten de overige 136 nog maar gemiddeld 3,2 jaar in kamer.
56 leden zitten zelfs korter dan 1,5 jaar in de kamer.

De conclusie is gerechtvaardigd dat de Tweede Kamer dus bevolkt wordt door jonge onervaren lieden. Misschien hebben ze wat ervaring opgedaan in de een of de andere deelraad. Waarschijnlijk is dat niet want de als kweekvijver voor politiek talent heeft de deelraad nooit zijn belofte waargemaakt.
De Tweede kamer lijkt wel een doorgangshuis.
Ik dacht dat volksvertegenwoordiger zijn een vak was. Het blijkt meer een tussenstation in de carrièreplanning.
Je krantenjongen is trouwer dan je volksvertegenwoordiger.

Opvallend is dat degenen die meer dan 10 jaar in de kamer zitten erg jong waren (gemiddeld 34,7) toen zij in de kamer kwamen. Zonder verdere arbeids- of levenservaring kom je misschien toch nog niet zo gemakkelijk aan een (burgemeesters)baan.

Daarnaast zitten een heleboel Kamerleden er voor spek en bonen bij.
Aan 50plus (2), Bontes (1), de PVV (14) heb je helemaal niks. De SP (15) neemt jammer genoeg uiteindelijk nooit enige regeringsverantwoordelijkheid.
GroenLinks (4) is alleen bezig met zichzelf en/of bezig een nieuwe fractievoorzitter in te werken.
De Partij voor de Dieren (2) zit er slechts voor het signaal.
De kleine christelijke partijen (8) kunnen slechts op punten gedogen maar krijgen daardoor onevenredig veel invloed.
Uiteindelijk hou je 104 Kamerleden over die mee zouden doen aan het controleren van de regering en maken van initiatiefwetten en al het andere dat bij het Kamerwerk komt.
Helaas zijn de meeste van deze 104 weer jong en onervaren. Vreemd dat de politieke partijen denken dat wij op zo'n volksvertegenwoordiging zitten te wachten. Je hoeft nergens verstand van te hebben als je dat maar goed doet in de media lijkt het selectie-criterium.
Het maakt wel duidelijk waarom wij met een krakkemikkige regering zitten die zich met een stapel woon-, pensioen-, lenteakkoorden en wat dies meer zij voortsleept. Misschien wordt het tijd dat er een kiesdrempel wordt ingevoerd en dat het aantal Kamerleden tot 100 wordt beperkt. Misschien houdt de Tweede Kamer dan op een speel/leer/werkomgeving te zijn voor politieke beloften die na 2 jaar al weer uit de kamer verdwenen zijn. En als het niet lukt om weg te komen kun je altijd nog Kamervoorzitter worden. Daar is niet veel voor nodig.
pd 18 december 2013
PS Leuk is ook om de quoten te lezen die de verschillende kamer leden hebben toegevoegd aan hun profiel. Zie Leden Tweede Kamer
Wat dacht je van  "Zolang je onder vuur ligt, doe je iets goed." van belofte Jesse Klaver. Het komt in het GroenLinks denken kennelijk niet voor dat je misschien soms gewoon dom bezig bent.

Geen opmerkingen: