woensdag 11 december 2013

Glazen huisjes

 
Je bent een weekendje weg en wat doe je dan. Je loopt in je vakantiestad te kijken hoe het daar met parkeren en parkeergarages geregeld is. En dan kom je onderstaand glazen huisje tegen. Dan moet je onvermijdelijk denken aan de glazen huisjes die ze op de Nassaukade en de Marnixkade willen neerzetten als in en uitgangen voor de voetgangers voor de parkeergarage.  
 
Als je het huisje goed bekijkt zitten er drie functies in.
Rechts zit een lift, in het midden staan de betaalautomaten en links gaat de trap naar beneden.
Zo wordt het ook met de Singelgrachtgarage Marnix. Voor de garage zijn er maar liefst 8! glazen huisjes gepland. Op de eerste ontwerpen zijn natuurlijk kleine huisjes getekend om het allemaal niet te erg te laten lijken en de mensen de laten geloven dat het allemaal wel mee valt. Maar ja, er moet natuurlijk wel een trap, een betaalautomaat (2 omdat er meestal natuurlijk 1 niet werkt) en een lift in komen voor degenen die wat minder ter been. zijn.  Dan komt er gauw op een huisje van een meter of 12 te staan. Als je die op de kades neer zet blijft er van de kade en de wandelboulevard maar weinig over. Zet je ze in het water dan blijft er voor  "het waterprogramma in het rak" (ze bedoelen de boten die er liggen) maar weinig ruimte over. Aan de kant van de Marnixkade is er al helemaal weinig ruimte omdat daar ook nog het Marnixbad "in de weg staat". Er is weer goed over nagedacht. Als je als GroenLinkser visie hebt zie je natuurlijk een flink aantal praktische dingen over het hoofd.

Ook opwekkend was de ingang van deze parkeergarage voor auto's.














Een gapend gat in een prachtig plein. Met links de in en uitgang voor de auto's en rechts de ontluchting. Hoe het in het Frederik Hendrikplantsoen wordt weet niemand want de aannemer gaat dat allemaal uitmaken. Veel beter dan bovenstaande zal het niet worden.
Overigens zijn de meeste parkeergarages in de mooie stad Gent waar deze foto's genomen zijn vrijwel onzichtbaar. De in- en uitgangen voor de auto's zijn in de gevel aan de zijkant of de achterkant opgenomen. De voetgangers in- en uitgangen bevinden zich vaak aan de achterkant van het gebouw zodat ze van de straatkant onzichtbaar zijn. Het kan dus wel goed. Vaak is er ook een openbaar toilet bij aanwezig (met minder valide voorziening). Dat moeten op de Nassaukade en Marnixkade ook maar doen dan heeft De Jager de openbare ruimte weer flink verbeterd.
pd 11 december 2013

Geen opmerkingen: