zondag 24 november 2013

Buurtcohesie

Maandag 18 november 2013 de informatiebijeenkomst herinrichting openbare ruimte Frederik Hendrikbuurt. De uitnodiging was op 7 november in de bus gevallen maar gedateerd op 4 november. Dan lijkt het tenminste twee weken van te voren. Niet de drie weken waarom gevraagd is, maar het gaat al beter. Ik kon de moed niet opbrengen om er heen te gaan. Een herfstdepressie ligt in deze tijd toch al op de loer. Het was precies zoals ik vermoed had, werd mij gemeld. Het stadsdeel werd vertegenwoordigd door de portefeuillehouder zelf en een hele nieuwe stoet aan ambtenaren. Als er kritiek te verwachten is op bijeenkomsten over het BLVC kader of de schadeafhandeling aan de panden dan schittert De Jager door afwezigheid maar als mogelijkerwijs iets positief te signaleren valt dan is hij er als de kippen bij. En ja hoor de meeste aanwezige bewoners waren blij. Hun straat wordt opgeknapt, er komt langsparkeren en daardoor zijn bredere stoepen mogelijk. (Die brede stoepen zijn op de Nassaukade bij de laatste herprofilering juist verdwenen.) Het gezamenlijk werken aan de herinrichting is goed voor de buurtcohesie en er wordt zo snel mogelijk mee begonnen. Een heleboel mensen opgetogen en dus werd het ego van de portefeuillehouder weer eens opgepoetst.

Er worden echter een paar dingen vergeten.
De herinrichting is gekoppeld aan de bouw van de parkeergarage. Was de herinrichting van de straten gekoppeld aan het “succes” van het ringparkeren of het slimmer reizen dan wist iedereen allang dat het niet door zou gaan. Of was er een koppeling met het toch al teruglopende gebruik van de auto dan was het duidelijk dat het misschien nog even kon duren. Nu worden de belangen van de tegenstanders van de parkeergarage en de voorstanders van de herprofilering recht tegenover elkaar gezet. Volgens mij kan je tegen de parkeergarage zijn en voor herinrichting van de straten maar dat is te moeilijk voor de portefeuillehouder. Ben je tegen de parkeergarage dan ben je dus tegen herinrichting van de straten, zo lijkt de boodschap. Je bent natuurlijk al verdacht als je een parkeervergunning hebt. Zo bevorder je dus de buurtcohesie volgens GroenLinks. Het lijkt meer een poging de bewoners tegen elkaar op te zetten om zo het verzet tegen de garage te breken.

De bewoners van de Nassaukade komen 7 jaar of meer in een bouwput te wonen, moeten al die tijd ergens in een van de straten gaan zoeken naar een parkeerplaats en kijken de komende 100 jaar uit op een paar sprietige bomen op een zielig stukje “wandelboulevard” voorzien van foeilelijke voetgangers in- en uitgangen. De bewoners van het Frederik Hendrikplantsoen hebben een fijn uitzicht op een file voor de parkeergarage en een vernietigd park. Dat moeten ze er maar voor overhebben om langsparkeren te kunnen invoeren. Leve de buurtcohesie, denk je dan maar weer.
De gemeente wil snel beginnen met de herinrichting. Dat betekent dat al tijdens de bouw van de parkeergarage de straten overhoop worden gehaald. Opnieuw betekent dat het opheffen van parkeerplaatsen tijdens de bouw. Een GroenLinkser hoeft zich, in het belang van het hogere doel, blijkbaar niet aan zijn afspraken te houden.

De plannen voor de parkeergarage hebben in ieder geval opgeleverd dat ik de laatste jaren veel contact heb met bewoners uit de hele buurt. Op dat punt is er heel wat buurtcohesie ontstaan. GroenLinks doet met het nu al bespreken van de herinrichting van de openbare m.i. een poging de buurtcohesie juist om zeep te helpen want buurtcohesie moet natuurlijk niet leiden tot verzet tegen de visionaire plannen. Laten ze eerst maar eens afwachten of de garage überhaupt door gaat voordat ze buurtbewoners blij zitten te maken met een wel erg dode mus.
pd 24 november 2013 

Geen opmerkingen: