vrijdag 15 november 2013

De ombudsman, Radar of Ook dat nog?

Woensdag 13 november en donderdag 14 november informatieavonden “plan van aanpak bouwkundige opname en monitoring projectgebied Singelgrachtgarage Marnix”. Het zijn avonden voor eigenaren van de panden langs de Nassaukade, Marnixkade en op het Frederik Hendrikplantsoen. Er is hier en daar wel wat fout gegaan met de verzending van de uitnodiging maar dat was uitbesteed. Een beetje laat, dat is waar. Of alle eigenaren zijn aangeschreven wordt nog onderzocht. Misschien moeten er nog meer eigenaren uitgenodigd worden als het projectgebied groter wordt maar dat is nog niet bekend. Zo nodig komt er een extra avond.
De aanwezige ambtenaren doen hun best om het gezellig te maken. Er is koffie en thee met koekjes.
Er zijn twee presentaties. Nee, zonder overlast kan de garage natuurlijk niet gebouwd worden maar de gemeente gaat er voor om schade zo maximaal mogelijk te voorkomen. Het dringt maar weer eens tot je door: degenen die deze onzinnige plannen bedenken hebben zelf nooit onder de uitvoering te lijden. Hun idealen en missies moeten altijd over de rug van anderen waargemaakt worden.
Het systeem waar het GroenLinks-denken uit voortkomt, verraadt zich weer.

Met ontroerende precisie leggen de ambtenaren uit wat ons de komende tijd allemaal te wachten staat. Het komt er kort samengevat op neer, dat weten zij ook wel, dat er van alles mis kan gaan en daarom moet de gemeente zich zo veel mogelijk indekken. Enerzijds komen er strenge bepalingen in het contract met de aannemer en de aannemer moet zich goed verzekeren. Anderzijds moeten de eigenaren er voor zorgen dat hun fundering in orde is. Als er geen parkeergarage zou worden gebouwd had je daar de komende15 jaar geen omkijken naar. Nu kan het gebeuren dat je zomaar een aanschrijving krijgt om de fundering te herstellen en dat moet wel voor juli 2016 geregeld zijn. Dat de VVE (of die van de buren) geen geld heeft, de banken je geen geld lenen en de gemeente geen fonds heeft om een en ander te voorfinancieren is natuurlijk een probleem. Maar dan gaan wij “om te de tafel zitten”.

Er komt één schadeloket, "toegankelijk" staat er met nadruk bij. Ook komt er een schadeprotocol en een onafhankelijk expert.
Eigenaren kunnen meedenken over de invulling van het schadeprotocol. Zij moeten er dan wel voor zorgen dat zij gemandateerd zijn door alle andere eigenaren. Waarschijnlijk is dat juridisch volstrekte onzin. Ik kan natuurlijk wel langs de deuren gaan en de eigenaren om een mandaat vragen, zo vindt de jurist van de gemeente. De gemeente helpt je waar het kan met goede adviezen, zo zie je maar weer. Dat de eigenaren vaak zelf niet in het projectgebied wonen is een minor detail.
Het is maar goed dat er wat stichtingen in oprichting zijn.

De gemeente heeft er belang bij zoveel mogelijk funderingen af te keuren. Herstel is op kosten van de eigenaren, de kans op schade een stuk kleiner en zo houd je een fijne relatie met de aannemer. De onafhankelijke expert moet zich ook maar goed verzekeren. Voor dat je het weet heeft die een claim van de gemeente of de aannemer aan zijn broek omdat een advies wat anders uit pakt.
Het akkoord met de 0-meting moet 1 december binnen zijn anders kom je niet in aanmerking voor de “omgekeerde bewijslast”. (De aannemer moet dan aantonen dat de schade niet zijn schuld is.)
Als je niet getekend hebt volgt er nog een brief en dan kan je misschien nog mee doen. Je hebt natuurlijk wel een kruisje achter je naam. Dat twee weken wat kort is en dat het allemaal wat wringt met de VvE’s die de 0-meting moeten goedkeuren en eigenaren die moeten tekenen dat is de zorg van de eigenaren. Nee, van onder druk zetten van de eigenaren is natuurlijk geen sprake. De 0-metingen binnen zo spoedig mogelijk, liefst nog in november 2013 beginnen. De eigenaren moeten voor die tijd geloof ik een onafhankelijk expert uit de hoge hoed hebben getoverd anders kan die niet meelopen met het proces. De concept voorwaarden voor de inhuur van de expert beslaan ruim 2 A4-tjes. De gemeente is bijvoorbeeld vrij om zonder opgaaf van reden de opdracht in te trekken. Dat geeft zo'n expert natuurlijk veel ruimte om onafhankelijk op te treden.

De belangrijke vragen blijven onbeantwoord. De antwoorden zullen op de site komen met de notulen en de presentaties. Het zal wel na 1 december zijn.
Het wordt langzamerhand een geval voor de ombudsman van de gemeente, Radar of Ook dat nog want het alle schijn van onbehoorlijk bestuur.
De koekjes bij de koffie waren best goed.
pd 15 november 2013

Geen opmerkingen: