woensdag 13 november 2013

Verbetering van de openbare ruimte, je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen.

In de hoop dat er nog iets van zijn politieke carrière terecht komt zet portefeuillehouder De Jager zijn ambtenaren onder druk om er voordat het stadsdeel wordt opgeheven en hij met wachtgeld gaat nog een flink aantal zaken doorheen te jassen. Voor het BLVC kader voor de parkeergarage wordt één korte vergadering ingepland. Een proces waar je een paar maanden vooruit behoort te trekken willen de bewoners een beetje gerust gesteld zijn. Eigenaren van panden op de Nassaukade, de Marnixkade en het Frederik Hendrik plantsoen worden uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst terwijl de helft van de informatie nog ontbreekt of zelf onjuist is.
Nu maakt hij het helemaal bont. Als de bouw van de parkeergarage überhaupt al doorgaat, ga je er toch van uit dat ze pas beginnen als zo nodig alle funderingen hersteld zijn. Dat is op zijn vroegst gepland in juli 2016. Tel daar 3 jaar bouw bij op dan kan je ergens in 2020 beginnen met de ‘herinrichting van de openbare ruimte’. (Het wordt niet altijd verbetering meer genoemd.) Of er dan nog geld voor is, is zeer de vraag.
Het is dus volkomen logisch dat je vast op 4 november 2013 wordt uitgenodigd om naar een informatiebijeenkomst te komen over deze herinrichting. Je kunt er eventueel lid worden van een ontwerpgroep als je aan het profiel voldoet maar pas op: het ontwerp moet wel in maart 2014 klaar zijn dus je moet er voor zorgen dat je met het oog op het gezamenlijk belang voldoende avonden vrij houdt. Ze zijn ruim op tijd, zou je denken. De uitnodiging is verluchtigd met een ‘impressie verbetering openbare ruimte Frederik Hendrikbuurt’.















Het is een leerzaam plaatje. Wat is er te zien:
Er is een brede kade gekomen. Een enkele fietser spoedt zich op een smal fietspad van noord naar zuid of van zuid naar noord. In de verte enkele auto’s. Twee wandelaars lopen langs of misschien over de ‘parelketting van stad’. (Heb ik niet bedacht, hoor.) De bomen zijn allemaal blijven staan, misschien staat er ook een reclamebord. Het object is te klein om voor een voetgangersingang door te gaan. Zo zou het kunnen worden wordt gesuggereerd. Het lijkt wel een vakantieplaatje.
De hele impressie is weer een fraai staaltje van volksverlakkerij:
De Nassaukade is een hoofdverkeersader auto en een corridor waar zowel overdag en ’s nachts constant over heen geracet wordt. Er staat vaak een file voor het kruispunt met de2e Hugo de Grootstraat. Aan beide kanten wordt overdag en ’s avonds zeer veel gefietst. Op de tekening is nauwelijks verkeer te zien. Geen spoor van de toegangen voor de voetgangers in en uitgangen op de Nassaukade of Marnixkade. Geen spoor van de ontluchting. Mogelijkheid om in en uit te laden is er niet. Als je toevallig gaat verhuizen blokker je of de rijweg of het fietspad.
Wat verder opvalt:
Je kunt er niet met zijn tweeën naast elkaar fietsen zeker niet met bakfiets met kinderen.
Er zou een file richting het Frederik Hendrikplantsoen moeten staan. De parkeergarage moet natuurlijk wel rendabel worden. De 'wandelboulevard' loopt bij de Raampoort al dood. Net als de andere kant op bij de Zaagpoort. Hoe je er komt is onduidelijk want er zijn geen oversteekplaatsen. Kortom je wandelt langs een onbereikbaar, lawaaierig en stinkend stukje snelweg waar een paar sprietige bomen zijn geplant ter vervanging van alle gesneuvelde bomen. Daar laat je je kinderen spelen, daar maak je je agenda wel voor leeg. Het stukje boulevard wordt waarschijnlijk weer zo iets als de tramrails op de Haarlemmerhouttuinen, daar heeft ook nooit een tram gereden.
De Jager is weer bezig een hoop geld uit te geven in een poging de Centrale Stad straks voor een aantal voldongen feiten te plaatsen. De verbetering van de openbare ruimte had het uitgangspunt en de inhoud van zijn plan moeten zijn. Nu is er een plan voor een parkeergarage waaraan hij nu halsoverkop nog snel een bijlage 'Herinrichting openbare ruimte' probeert vast te nieten. Hij en zijn ambtenaren worden betaald voor de zoveelste onzinnige en nutteloze buurtbijeenkomst in korte tijd. De bewoners hebben er een onbezoldigde dagtaak aan om voor de zoveelste keer te redden wat er te redden valt. Je hebt wat aan zo'n GroenLinks portefeuillehouder.  Over 7 jaar zal deze "coproductie" ook weer ergens in een la liggen.
Het enige wat je mag hopen dat er zoveel geld wordt uitgegeven dat er straks te weinig geld voor de financiering van de parkeergarage overblijft.
pd 13 november 2013


Geen opmerkingen: