maandag 11 november 2013

Participatie, GroenLinks style

Op 2 september zijn wij van harte uitgenodigd voor een informatie avond over de Singelgracht garage in het Marnix. Daar zal worden uitgelegd wat de stand van zaken in rond het project is en heel belangrijk, vindt het legertje ambtenaren dat klaar zit zelf, wat de uitgangspunten zijn rond de participatie en de communicatie. In een uurtje moet het gepiept zijn. De 230 boze bewoners wordt ingepeperd dat zij er niet doorheen moeten praten want daar houdt de projectleidster niet van en dan schiet het niet op. Speciaal voor ons bewoners is er een participatie medewerker aangesteld en die gaat er voor zorgen dat wij over de uitvoering kunnen meepraten. Je kunt op een lijst opgeven waar je allemaal over mee wilt denken en dan wordt je snel opgeroepen voor een vergadering. Ik meld mij om mee te denken over het BLVC kader dat gaat Bereikbaarheid, Leefbaarheid, Veiligheid en de Communicatie tijdens de bouw. Een zwaar en belangrijk onderwerp lijkt mij.
Dat gaat dan vervolgens als volgt verder:
Op 19 oktober, de notulen van de vergadering van 2 september zijn er dan nog lang niet en de antwoorden op de vragen ook nu (12 november) nog steeds niet, volgt een uitnodiging voor een vergadering op 28 oktober. Iets eerder had gemogen, maar vooruit. Op 23 oktober volgt mail met een concept BLVC kader (17 bladzijden), twee vrijwel onleesbare tekeningen van het werkterrein en de te verleggen kabels en een eisenlijst (5 bladzijden).
Op de vergadering blijkt dat hier precies één keer over vergaderd zal gaan worden. De krappe tijd wordt voor een groot deel gevuld met een mallotige presentatie. Als het zo uitkomt wordt van alles overgeslagen. Wat er wordt bedoeld met “uitplaatsen van het waterprogramma uit het rak” blijft bijvoorbeeld onduidelijk. Niet dat ik denk dat het belangrijk is, maar je kunt als gemeente ook gewone mensentaal gebruiken als je wilt communiceren. Wel mogen wij zomaar met het plakken gele stickertjes aanvullingen geven op de eisenlijst. Er komt een hele lijst punten bij. Vele passen niet in het BLVC kader zo zegt de participatie medewerkers ons. Ja, jammer.
De eisenlijst zelf staat vol met slagen om de arm: “Zoveel mogelijk” komt het meeste voor maar ook “Het mag niet tenzij er toestemming voor wordt verleend of vergunning wordt geregeld”, “Er mag een gemiddelde worden aangehouden”, “Dient te worden voorkomen”. Bijna nergens wordt het concreet en hoe de handhaving is geregeld blijft een raadsel.
Voorafgaand aan de vergadering voor bewoners blijkt er een bijeenkomst te zijn geweest over het BLVC kader voor ondernemers. Daarvoor zijn de ondernemers persoonlijk benaderd wordt gezegd. Wat blijkt is dat precies 2 ondernemers die op de Nassaukade zijn gevestigd zijn benaderd. De rijschool en de huisarts. Die hebben een bord op de deur, want daar herken je als gemeente de ondernemers aan. Dat je via de Kamer van Koophandel had kunnen opvragen wie er allemaal ondernemer zijn in het parkeergarage gebied, is even niet aan gedacht. Dat er daarnaast ook vele freelancers en thuiswerkers zijn die toch graag het telefoon en internetverkeer niet onderbroken willen hebben komt ook als een verrassing. Als wij nog aanvullingen hebben kunnen die tot de volgende ochtend 12 uur nog worden aangeleverd. Dan kunnen die misschien nog worden meegenomen. Zo dat is ook weer afgehandeld.
Zo doe je dat als GroenLinks. Een belangrijk onderwerp als een BLVC kader jas je er in één vergadering door. Dan kun je de participatie ook weer afvinken. Als het BLVC plan van de aannemer straks hiaten vertoont zeg je gewoon dat de bewoners en de ondernemers te weinig input hebben geleverd.
Ik verlaat gelukkig de vergadering want ik weet nu dat de aannemer straks de ruiten van het Marnixbad moet schoonhouden. Alleen nog niet hoe vaak.
pd 11 november 2013

Geen opmerkingen: