donderdag 7 november 2013

Democratie à la GroenLinks

Op 2 september was er informatie avond over de Singelgracht garage in het Marnix. Het was er bomvol. Zie ook stuk "Inspraak" van Frits Abrahams in de Volkskrant van 4 september ook op dit weblog. Begin november was het verslag er eindelijk. Het leek wel of Frits en ondergetekende op een andere vergadering waren geweest. Het verslag begint met een ode aan de komende verbetering van de openbare ruimte die er dankzij de parkeergarage komt. Merkwaardig toch want het voorliggende plan gaat alleen over een parkeergarage. Een parkeergarage die waarschijnlijk de hele openbare ruimte op en rond de Nassaukade, Marnixkade en het Frederik Hendrik plantsoen voor eeuwig overhoop haalt. In het plan staat niets over de openbare ruimte. Geen letter over hoe, waar, wanneer en tegen welke kosten de openbare ruimte zal worden verbeterd. Daar is ook nooit meer geld voor nadat alle schade is hersteld en het jaarlijkse exploitatietekort van de garage is aangevuld.
Het verslag vermeldt vervolgens niets over de protesten en bezwaren van de bewoners. Antwoorden op de vele vragen zouden op de site gezet worden. Wij zijn 65 dagen verder en de antwoorden zijn er nog niet. Het verslag is wel opgeleukt met plaatjes op een manier waarvoor een basisschool leerling zich nog zou schamen. Dat de projectleider achteloos opmerkt dat over de in- en uitgangen voor de auto's en de voetgangers en ontluchtingstorens natuurlijk geen inspraak mogelijk is om dat "technische zaken" zijn neem je al helemaal niet op het verslag. Je zou kritiek kunnen krijgen over het democratisch gehalte van het hele proces.


Zo doe dat als GroenLinks. Je zet in het verslag alleen wat jou uitkomt, zelfs al is het niet gezegd, je negeert de bewoners en je geeft geen antwoord op vragen want dat is plots de verantwoordelijk van de gemeente. En dan heb je toch een leuke avond gehad. Ze kunnen in het Oostblok nog wat van GroenLinks leren. Het komt inderdaad nooit meer goed tussen burger en (GroenLinks)bestuur.

pd 7 november 2013

Geen opmerkingen: